پیوند کوانتوم با هوش مصنوعی؛ سلاح مخفی گوگل برای رهبری تکنولوژی آینده
گوگل با پروژه جاهطلبانهی کوانتومی خود میخواهد تا ۵ سال دیگر حل مسائلی را ممکن کند که ابرکامپیوترها از پس آن برنمیآیند.

به گزارش آی تی بوم؛ در مجموعهای از آزمایشگاههای محرمانه در سانتا باربارای کالیفرنیا، دانشمندان گوگل روی یکی از بلندپروازانهترین پروژههای این شرکت کار میکنند: آنها در تلاشاند پیشرفتهترین کامپیوترهای کوانتومی جهان را توسعه دهند؛ دستگاهی که توانایی حل مسائلی را خواهد داشت که با محاسبات کلاسیک، اساساً غیرممکن به نظر میرسند.
محاسبات کوانتومی از اصول مکانیک کوانتوم، مانند برهمنهی و درهمتنیدگی، استفاده میکند تا محاسباتی را انجام دهد که برای کامپیوترهای کلاسیک بسیار زمانبر یا حتی غیرممکن است. محاسبات کوانتومی، بهعنوان گام بزرگ بعدی در تحول فناوری شناخته میشود، هرچند همچنان اجماع نظر روشنی دربارهی مسیر آیندهی آن وجود ندارد.
باوجود تردیدهای فراگیر، گوگل سرمایهگذاری گستردهای روی این پروژه انجام داده است، چراکه دستیابی به برتری در محاسبات کوانتومی میتواند نقشی تعیینکننده در پیشتازی آیندهی این شرکت در عرصهی هوش مصنوعی داشته باشد.
در مقابل، اگر پروژه با شکست روبهرو شود، گوگل بار دیگر در رقابتی که خود آغازگر آن بوده است، جایگاه پیشتاز خود را از دست خواهد داد. شبکهی CNBC در ویدیویی این پرسش را مطرح میکند که آیا گوگل در آستانهی دستیابی به دستاوردی بزرگ قرار دارد یا با یکی دیگر از ناکامیهای تاریخی خود روبهرو خواهد شد؟
آینده محاسبات کوانتومی؛ پیشبینیها و چالشها
یکی از چالشبرانگیزترین مباحث امروز در دنیای محاسبات کوانتومی، زمانبندی تأثیر واقعی این فناوری بر زندگی بشر است. گوگل بهتازگی با معرفی یک شمارش معکوس جدید، هیجان علاقهمندان این حوزه را برانگیخت. گوگل پیشبینی میکند که طی پنج سال آینده، شاهد نخستین کاربردهای عملی محاسبات کوانتومی خواهیم بود.
طبق پیشبینی گوگل، تا ۵ سال دیگر شاهد نخستین کاربردهای عملی کوانتوم خواهیم بود
پیشبینی گوگل در مقایسه با برآوردهای محتاطانهتر دیگر بازیگران این حوزه، جسورانه بهنظر میرسد. جنسن هوانگ، مدیرعامل انویدیا که بسیاری او را پدرخواندهی محاسبات میدانند، معتقد است که رسیدن به کاربردهای واقعی محاسبات کوانتومی دستکم بیست سال زمان میبرد؛ دیدگاهی که بسیاری از کارشناسان نیز با آن همنظر هستند و تحقق این فناوری را در آیندهای دورتر از یک دهه پیشبینی میکنند.
در این میان، این سؤال مهم مطرح میشود: آیا محاسبات کوانتومی هم به سرنوشت فناوریهایی دچار میشود که بیشازحد تبلیغ شدهاند، یا هنوز برای قضاوت دربارهی آیندهی آن خیلی زود است؟ این پرسشی است که پیشتر دربارهی هوش مصنوعی، پیش از جهش بزرگ آن در سال ۲۰۲۲ و حتی دربارهی کامپیوترهای اولیه نیز مطرح بود. در آغاز ظهور کامپیوترها، کاربردهای آنها بیشتر به حوزهی تحقیقات علمی محدود میشد؛ اما با پیشرفت فناوری، فرصتهایی شکل گرفت که حتی پیشگامان اولیه هم تصورش را نمیکردند.
ممکن است جنسن هوانگ اشتباه کرده باشد. در سه تا پنج سال آینده، شاید یکی از این تکنیکها بتواند به اندازهی کافی کیوبیت منطقی واقعی تولید و مسائل پیچیدهای را حل کند.
– بیل گیتس، همبنیانگذار مایکروسافت
محاسبات کوانتومی میتواند افقهای تازهای پیش روی بازارهای نوظهور باز کند، مسائل حلنشدهی گذشته را پشتسر بگذارد و سودهای چشمگیری برای پیشگامان خود به ارمغان بیاورد. بااینحال، محدودیت تخیل انسان همچنان یکی از بزرگترین موانع در پیشبینی آیندهی این فناوری به شمار میرود. گوگل نیز با رونمایی از تراشهی ویلو در اواخر سال ۲۰۲۴، گام مهمی در این مسیر برداشته است.