دسته‌بندی نشده

ماجرای تعطیل شدن پروژه خودروی برقی اپل چه بود؟

به گزارش آی تی بوم؛ در حدود اوایل سال ۲۰۲۰، مدیران ارشد شرکت اپل در یک پیست آزمایشی در ایالت آریزونا امریکا دور همدیگر جمع شدند تا مدل نهایی نمونه اولیه خودرویی را که این غول فناوری سال‌ها تلاش برای ساخت آن کرده بود، محک بزنند. این نمونه اولیه، یک مینی‌ون سفید با لبه‌های گرد، سقف تماماً شیشه‌ای، درهای کشویی و لاستیک‌های دیواره سفید برای نشستن راحت چهار نفر طراحی شده بود و از مینی‌بوس کلاسیک فولکس‌واگن با نیروی گل الهام گرفته شده بود.

این طرح اولیه به نام “نان تست” معروف بود (Bread Loaf). برنامه این بود که این خودرو حدود پنج سال بعد با یک صفحه نمایش تلویزیون غول پیکر، یک سیستم صوتی قدرتمند و پنجره‌هایی که به طور خودکار تیرگی آنها را تنظیم می‌کرد به بازار عرضه شود. کابین آن دارای صندلی‌های کلاب مانند شبیه هواپیمای شخصی بود که سرنشینان می‌توانستند برخی از صندلی‌ها را به صندلی‌های راحتی و زیرپایی تبدیل کنند.

مهمتر از همه اینکه Bread Loaf چیزی را که در صنعت به عنوان «خودمختاری سطح ۵» شناخته می‌شود، به طور کامل با استفاده از یک رایانه داخلی بسیار قدرتمند، یک سیستم عامل جدید و نرم‌افزار ابری که به صورت داخلی توسعه یافته است، به تنهایی هدایت می‌کرد. هیچ فرمان و پدالی وجود نداشت، فقط یک کنترلر به سبک بازی ویدیویی یا برنامه آیفون برای رانندگی با سرعت کم به عنوان پشتیبان وجود داشت. از طرف دیگر اگر خودرو در وضعیتی قرار می‌گرفت که قادر به تجزیه و تحلیل آن نبود، سرنشینان با مرکز پشتیبانی اپل تماس می‌گرفتند و درخواست می‌کردند که از راه دور هدایت شوند.

استخدام آقای داگ فیلد از خودروسازی تسلا

در صحرای آریزونا، تیم کوک و مدیر ارشد عملیات آقای جف ویلیامز و اعضای ارشد تیم طراحی اپل در نمونه اولیه نشسته بودند که به تنهایی در یک مسیر آزمایشی حرکت می کرد. آنها از آنچه دیدند راضی بودند. اما مشکلی وجود داشت، همانطور که داگ فیلد، رئیس پروژه خودرو، به صراحت اعلام کرد: قبل از اینکه سیستم رانندگی خودکار در دنیای واقعی کار کند، کارهای زیادی باید انجام میشد. آقای فیلد که برای نظارت بر پروژه از تسلا موتورز استخدام شده بود، پیشنهاد داد تا اهداف رانندگی خودکار را به سطح ۳ کاهش دهد که نیازمند یک راننده انسانی است که در هر لحظه آماده کنترل باشد. نه اینکه در صندلی عقب رو به عقب تلویزیون تماشا کند یا با اپلیکیشن فیس تایم صحبت کند. اما رؤسای اپل فقط سطح ۵ پیشرفته را می خواستند.

سال بعد یعنی در سال ۲۰۲۱، آقای فیلد اپل را ترک کرد تا مسئولیت تلاش‌های مهندسی خودروهای برقی و نرم‌افزار را در شرکت خودروسازی فورد Ford بر عهده بگیرد. این طرح توسط آقای کوین لینچ Kevin Lynch (جانشین آقای فیلد) که سرپرستی گروه نرم‌افزاری ساعت هوشمند اپل را نیز بر عهده دارد تکامل یافت. این خودرو به شکل یک غلاف با شیشه‌های کناری خمیده که به عنوان درهای بال‌گچی عمل می‌کرد درآمده بود و شرکت در نظر داشت رمپ‌هایی را در نظر بگیرد که به طور خودکار برای سهولت بارگیری بارهای سنگین بیرون می‌آمدند. جلو و عقب خودرو یکسان بود و تنها پنجره‌ها در طرفین قرار داشتند، ایراد این طراحی اینبود که در صورت نیاز به رانندگی توسط انسان، می‌توانست عواقب وخیمی بدنبال داشته باشد. (البته بعداً پنجره‌های جلو و عقب اضافه شد). برخی از افراد در این پروژه آن را I-Beam نامیدند.

سالیانه ۱ میلیارد دلار صرف تحقیق و توسعه خودروی اپل شد

I-Beam هیچگاه وارد مرحله تولید نشد، همانطور که هیچ یک از طرح های دیگر اپل نیز به مرحله تولید نرسیدند. حالا به نظر می رسد که هرگز هم تولید نخواهند شد. در 27 فوریه ۲۰۲۴، اپل به کارکنان خود اعلام کرد که توسعه خودرو را متوقف کرده است. این تصمیم، اگرچه ناگهانی بود اما جای تعجب نداشت. در طول دهه گذشته این شرکت روی حداقل پنج طرح اصلی مختلف کار کرد، سیستم‌های نمونه اولیه خودرانندگی را برای بیش از یک میلیون مایل آزمایش کرد، مهندسان و طراحانی را استخدام کرد که البته بعداً آن‌ها را اخراج کرد، و همچنین مشارکت یا خرید با تسلا، مرسدس بنز، بی ام و، فولکس واگن و مک لارن اتوموتیو و شرکت‌های دیگر را در نظر گرفت. برنامه خودرو به طور متوسط ​​سالانه حدود 1 میلیارد دلار هزینه داشت (یا تقریباً معادل یک پنجم بودجه تحقیق و توسعه اپل در یک دهه گذشته)، در حالی که تیم‌های خارجی برای چیپ، حسگرهای دوربین، خدمات ابری و نرم افزار صدها میلیون دلار دیگر به هزینه سالانه اضافه کردند.

کمال گرایی، بلای جان اپل در ساخت خودرو

اپل هرگز به تحقق بخشیدن به چشم انداز اصلی خود یا هیچ یک از چشم اندازهای بعدی خود نزدیک نشد. این شرکت حتی تا مرحله آزمایش نمونه اولیه در مقیاس کامل روی جاده های عمومی نیز پیش نرفت. اینکه به این مرحله نرسید، تا حدی به دلیل دشواری فنی بزرگ اهداف خودروهای خودران و همچنین اقتصاد طاقت فرسای تجارت خودروسازی است. این پروژه همچنین در بالاترین سطوح شرکت با شکست مواجه شد تا روی یک چیز خاص متمرکز شود و آن را انجام دهد.

آقای رایلی برنان (Reilly Brennan)، شریک در صندوق سرمایه‌گذاری فناوری حمل‌ونقل Trucks VC می‌گوید: «وقتی افراد بسیار باهوش و بودجه‌ای کلان دارید، می‌توانید جاده‌های زیادی را طی کنید. اما اپل هرگز توانایی انجام تصمیم‌گیری‌های خاص برای هدایت آن‌ها به یک مسیر یا مسیر دیگر را نداشت.»

به گفته یک مدیر اجرایی قدیمی اپل که روی این خودرو کار می‌کرد، این خودرو در داخل شرکت به‌عنوان محصولی ضعیف طراحی شده شناخته می‌شد که باید از بدبختی نجات می‌یافت. آنها می گویند: «معظل اصلی، مدیریت ضعیفی بود که اجازه داد برنامه ادامه پیدا کند، در حالی که همه افراد دیگر در اپل در حال وحشت بودند.» یک مدیر ارشد که در طراحی داخلی خودرو مشارکت داشت، در پاسخ به اینکه چه مشکلی در این پروژه پیش آمد، گفت: «چه مشکلی پیش نیامد؟»

آنچه مشخص است، تصویری از فرآیند توسعه محصول در اپل است. این شرکت با ارزش 2.6 تریلیون دلاری، ید طولانی ای در قمار کردن های جاه‌طلبانه و برهم زدن کسب‌وکارهای ریشه‌دار دارد. آیفون 17 ساله است و فروش آن سال گذشته کاهش یافته است و محصولات جدیدتر مانند ساعت و ایرپاد اپل، در حالی که سودآور هستند، عمدتاً در حول محور مدار آن قرار دارند. البته هنوز در مورد Vision Pro نظر قطعی وجود ندارد. در حال حاضر، این شرکت به دنبال محصول بزرگ بعدی خود است و به نظر نمی رسد مطمئن باشد که چگونه آن را پیدا کند.

برای اولین بار در سال ۲۰۰۰ ایده خودروهای خودران به ذهن استیو جابز افسانه ای رسید. اما این ایده به سرعت و به دو دلیل رها شد: ۱- به این دلیل که اپل تصمیم گرفت این کار ظاهر خوبی ندارد و ۲- هم به دلیل نیاز به تمرکز روی آیفون بود. اما در سال 2014، کوک، به دنبال یک جریان درآمد جدید چند صد میلیارد دلاری، دوباره روی خودروهای هوشمند تمرکز کرد.

مدیران اجرایی اپل در حالی که در حال بررسی ورود به بازار بودند، با یکدیگر شوخی می کردند که ترجیح می دهند با دیترویت رقابت کنند تا با یک غول فناوری دیگر: «آیا ترجیح می دهید با سامسونگ رقابت کنید یا جنرال موتورز؟» حاشیه سود در خودروها بسیار پایین‌تر از محصولات الکترونیکی مصرفی بود، اما اپل از دوره‌ای عبور کرده بود که طی آن نه تنها صنعت موسیقی بلکه بازار گوشی‌های تلفن همراه را هم بازسازی کرده بود. برای طرفدارانش، ایده ورود به بازار خودروها، این پتانسیل را داشت که «یک نمونه دیگر از ورود اپل به بازاری باشد که خیلی دیر وارد شده و آن را فتح کند.»

  گوید: «کوین لینچ فرد معقولی است. او سعی کرد دیدگاهی واقع بینانه به آن وارد کند.» او در پاسخ به سوالی تاکید کرد که استقلال واقعی ممکن است یک دهه دیگر طول بکشد. به نظر می رسد او سرانجام رهبر اپل را متقاعد کرده است که این مشکلی است که در آینده قابل پیش بینی راه حل مقرون به صرفه یا قابل اعتمادی برای آن وجود ندارد.

در سال ۲۰۲۴ چه بلایی بر سر پروژه خودروی اپل آمد؟

در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ اعضای پروژه خودروی اپل در حال بررسی چگونگی تولید خودروی کم‌توان‌تر توسط شرکت بودند. این شرکت همکاری با Magna International را در نظر گرفت که برخی مدل‌ها را برای جگوار، ب‌ام‌و و مرسدس می‌سازد. اما تردید در راس شرکت (آقای تیم کوک) به پایین نفوذ کرد و روحیه را از بین برد. اپل از اظهار نظر در مورد این داستان خودداری کرد، همانطور که ب ام و، فورد، مک لارن، فولکس واگن و مرسدس نیز این کار را کردند. مدیران اجرایی سابق اپل که در این داستان نامشان برده شده است، به درخواست‌های اظهارنظر پاسخ ندادند، کانو نیز چنین نکرد.

در اوایل سال ۲۰۲۴ آقای تیم کوک به طور جدی به تعطیلی پروژه فکر کرد و باعث شد که مدیران ارشد پروژه و مهندسین زبده این طرح بفکر استخدام در شرکت‌های دیگر و بخش های دیگر اپل باشند. در عصر روز دوشنبه 26 فوریه، حدود 2000 کارمند پروژه خودرو اپل ایمیلی دریافت کردند که حاکی از برگزاری یک جلسه عمومی در ساعت 10 صبح روز بعد بود. صبح روز سه‌شنبه، به کارمندانی که در اتاق‌های کنفرانس و پشت میزهای دفتر اپل در سیلیکون ولی جمع شده بودند گفته شد که پروژه تایتان به طور کامل متوقف می‌شود. آقای لینچ و آقای ویلیامز این خبر را در یک تماس ویدیویی اعلام کردند و دلیل تصمیم را توضیح ندادند.

جلسه حدود 12 دقیقه به طول انجامید و بعدش سازماندهی مجدد و تعدیل نیرو آغاز شد. برخی از کارمندان مانند مهندسان هوش مصنوعی و یادگیری ماشین و مهندسان نرم افزار و سخت افزار بلافاصله به بخش هوش مصنوعی اپل منتقل شدند. کارکنان دیگر مانند صدها مهندس خودرو، تکنسین‌های پیست تست، آزمایش‌کنندگان خودروهای خودران و کارشناسان ایمنی خودرو، ایمیل‌های اخراج دریافت کردند. پیست خودرو آریزونا همکه توسط اپل خریداری شده بود، برای فروش به مزایده گذاشته شد و پرونده خودروی هوشمند اپل شاید تا همیشه بسته شد.

منبع: تکنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − 1 =

دکمه بازگشت به بالا